Adakah kita telah berjaya dalam hidup ??? Apakah ukuran "kejayaan" dalam hidup kita ???

Ukuran kejayaan dalam ISLAM ialah sejauhmanakah kita dapat mentaati perintah-Nya dalam masa yang sama meninggalkan larangan-Nya dan mengamalkan perkara sunnah. Dan ... mengakhiri ucapan dalam hayat kita dengan kalimah "Laa ilaha illallah, Muhammad Rasulullah".

Itulah kejayaan yang sebenarnya. So..., marilah kita sama-sama mencari kejayaan yang sebenarnya itu.

Isnin, 31 Ogos 2009

Umrah Ziarah hari pertama - Ahad - 02 Ogos 09.

Setelah kembali dari solat subuh di masjid Nabawi, jemaah akan bersarapan di hotel. Pada pukul 6.30 pagi, semua jemaah berkumpul di lobi hotel untuk acara pertama iaitu ziarah dalaman. Setelah mutawwif memberi penerangan, para jemaah akan dibawa ke masjid Nabawi.Disini, jemaah lelaki & wanita akan berpecah. Jemaah wanita terpaksalah “pandai-pandai” sendiri bawa diri masuk ke masjid Nabawi. Sementara jemaah lelaki akan terus di bimbing oleh mutawwif.
Mutawwif aku kali ini membawa para jemaah lelaki menziarahi perkuburan Baqee terlebih dahulu kerana dah dekat dengan pintu masjid tempat kami berpecah dengan jemaah wanita tadi. Jemaah wanita tidak dibenarkan memasuki kawasan perkuburan.
Perkuburan Baqee yg berlatarbelakangkan masjid Nabawi. Ia adalah perkuburan ahli Madinah sedari zaman Rasullullah s.a.w. lagi. Menurut mutawif aku, apabila mayat seseorang dikebumikan disini, liang lahatnya tidak akan ditimbus sepenuhnya. Sebaliknya ianya hanya akan ditutup dengan papan penutup seperti penutup keranda. Setelah itu barulah ditimbus sepenuhnya. Setelah selang masa beberapa tahun, liang ini akan dibuka semula untuk ditempatkan mayat yg baru dengan mengenepikan tulang belulang mayat yg lama.

Apa yg paling istimewa tentang perkuburan Baqee ini ialah ianya adalah perkuburan yg pertama akan dibangkitkan pada hari kiamat kelak. Sesiapa yg berpeluang dikebumikan disini, bermakna jenazah mereka adalah berjiran dengan Rasulullullah s.a.w., para sahabat, ambiak dan solihin yg lain.

Dari perkuburan Baqee, Mutawif akan membawa para jemaah lelaki masuk ke dalam Masjid Nabawi untuk menziarahi makam Rasulullah s.a.w.dan 2 sahabat baginda iaitu Saidina Abu Bakar As-Siddiq r.a. dan Saidina Umar Ibnu Khattab r.a. Disini, para jemaah akan memberi salam kepada nabi Muhammad s.a.w. berserta dengan salam yg dikirim oleh sanak saudara dan rakan taulan. Inilah gambaran keadaan dihadapan makam Rasulullah s.a.w. Gambar ni blur sikit sbb.... biasa la ... ambek gambar curi-curi ni. Sape-sape nak ambek gambar kat dlm masjid ni, pastikan flash kamera anda di switch off terlebih dahulu. Bukannya apa, takut nanti kena tahan dgn. polis-polis tu, atau kamera anda dirampas, leceh la kan !!!

Sabda nabi s.a.w. : “Barang siapa menziarahi aku setelah mati ku samalah juga seperti mereka menziarahi aku ketika aku masih hidup”.

Sabda nabi s.a.w. : “Barang siapa mengucapkan kepada aku dengan satu salam, maka ALLAH akan mengucapkan kepadanya dengan sepuluh salam”.

Juga sebagaimana yg sering khatib ketika solat Jumaat peringatkan kepada kita dalam khutbahnya yg berbunyi. “ Sesungguhnya ALLAH dan para malaikat-Nya berselawat keatas nabi, maka berselawatlah kamu ke atas nabi”.

Alhamdulillah, aku telah dipilih oleh ALLAH s.w.t. untuk menjadi salah seorang daripada penziarah Rasullullah s.a.w. yg. mana syafaatnya lah yg sangat kita harapkan diakhirat kelak.

Setelah mengucapkan salam kepada Rasullullah, kita dianjurkan pula untuk mengucapkan salam kepada sahabat Rasulullah s.a.w. iaitu Saidina Abu Bakar As-Siddiq r.a. seterusnya Saidina Umar Al-Khattab r.a. yg. dimakamkan bersebelahan dgn. Rasulullah s.a.w.

Setelah itu, jemaah akan berpatah balik ke ruang solat untuk mengerjakan solat sunat tahiyyatul masjid dan solat sunat mutlak. Ketika ini, jemaah di anjurkan sebaik dan sedapat mungkin, cuba berada di kawasan Raudhah. Sabda nabi, “diantara rumah ku dan mimbar ku adalah salah satu drp. Taman-taman syurga”. Inilah sempadan Raudah, iaitu diantara kerpet hijau dan karpet merah. Kawasan Raudhah ialah dari rumah / makam Rasulullah yg. dinding hijau dihujung sana sehinggalah ke penghujung karpet hijau tersebut. Semua karpet didalam masjid Nabawi ini berwarna merah melainkan di Raudhah ini sahaja kerpetnya berwarna hijau.
Inilah mihrab & mimbar nabi yg. terletak didalam kawasan Raudhah.
Bagi jemaah wanita, waktu untuk masuk ke kawasan Raudhah ini adalah terhad iaitu selepas subuh, selepas zohor dan selepas isyak. Pada masa ini, partition akan dipasang drp ruang solat wanita sebagai laluan sehinggalah ke separuh drp. kawasan Raudhah. Walaupun masa yg diberi adalah selepas waktu solat yg tersebut, namun kerja-kerja memasang partition mengambil masa yg agak lama juga. Our jemaah wanita, walaupun menunggu drp lepas solat isyak namun utk dapat masuk ke Raudhah agak lambat juga kerana dibuat turn contohnya jemaah Saudi dahulu, lepas tu jemaah Iran dan seterusnya.

Program ziarah dalaman ini berakhir setakat ini sahaja. Selepas itu, program sendiri-sendiri. Ramai jemaah akan kembali ke hotel untuk beristirehat. Base on past experience, aku syorkan, better kalau anda dapat terus berada di dalam kawasan Raudhah selama mungkin. Ini kerana, pada pagi hari pertama ini sahaja lah, anda berpeluang berada di kawasan Raudhah dgn. keadaan lebih mudah mendapat tempat berbandingkan pada masa-masa yg lain. Peluang ini sukar untuk diperolehi lagi kerana besok paginya, dah program ziarah luar. Manakala lusa paginya, jemaah dah akan bertolak ke Makkah. Dinding hijau itu adalah bahagian belakang rumah / makam Rasulullah s.a.w. Di dlm. masjid Nabawi ini, hanya ruangan kecil ini yg. lantainya tinggi sedikit.
Menurut kata mutawwif aku, pada zaman hayatnya Rasulullah s.a.w., ruang inilah yg. digunakan oleh Rasulullah s.a.w. untuk mengajar dan menyampaikan wahyu (ayat-ayat Al-Quran) yg. diterima oleh baginda s.a.w. kepada para sahabat. Kata mutawwif, para jemaah terutamanya orang yg. berilmu, suka berada di dalam kawasan ini untuk mengambil keberkahan drp. tempat dan peristiwa tersebut. Aku sendiri pun belum berpeluang masuk ke kawasan ini.
Air zam-zam yg. dibawa dari Makkah disediakan & boleh diminum dimana-mana saja didalam masjid. Ambil saja cawan plastik pakai buang yg. disediakan di tong air tersebut. Setelah minum, masukkan saja ke ruang disposal bersebelahan dengannya.

Inilah pemandangan ruang masjid Nabawi dibahagian hadapan atau bahagian masjid yg. asal.
Semua ruang didalam masjid Nabawi adalah ber-air cond.
Manakala 2 gambar diatas, ialah sebahagian drp. ruang solat masjid Nabawi after expansion.
Semua tempat berwudhuk & toilet terletak diluar bangunan masjid & dibawah tanah.
Ini adalah access utk. ke tempat berwudhuk, toilet & parking kereta yg. terletak di level 1 hingga level 3 underground.
Kerja-kerja pemasangan payung besar dihalaman masjid Nabawi.

Tiada ulasan: