Adakah kita telah berjaya dalam hidup ??? Apakah ukuran "kejayaan" dalam hidup kita ???

Ukuran kejayaan dalam ISLAM ialah sejauhmanakah kita dapat mentaati perintah-Nya dalam masa yang sama meninggalkan larangan-Nya dan mengamalkan perkara sunnah. Dan ... mengakhiri ucapan dalam hayat kita dengan kalimah "Laa ilaha illallah, Muhammad Rasulullah".

Itulah kejayaan yang sebenarnya. So..., marilah kita sama-sama mencari kejayaan yang sebenarnya itu.

Rabu, 30 Disember 2009

Kenapa 3799 - Part 2.




Kenapa 3799 ? Apa istimewanya 3799 ? Sila rujuk "Arkib Blog" paparan bulan Jun 2009.

Khamis, 29 Oktober 2009

Farewell lunch

29 Oktober 09 merupakan hari terakhir aku di bumi Sudan dalam assignment bersama PMT di Mala Satellite Development Project. Malam ini aku akan terbang balik ke Malaysia dgn. pesawat Qatar Airways yg akan transit di Doha.


Sebagai tanda ingatan persahabatan dan salam perpisahan, Sudanese engineer dari team aku telah membawa aku ke sebuah restoran yg cukup terkenal di Khartoum iaitu "AMWAJ" untuk farewell lunch.
Ini adalah sebahagian drp. menu yg. dia orang belanja aku makan.
salad.
kambing bakar.
ayam bakar.
nasi mandi kambing. harga nasi ni 23 Sudan Pound = RM 36.80. (Mahalnye...)
Dari kiri ; Mohammed Ibrahim, Ahmed Hamza & Abbas El-Jack.
Bersama Mohammed Ibrahim, tersandar kekenyangan setelah menghabiskan hampir semeja penuh makanan. Alhamdulillah.
Aku bersyukur & berterima kasih banyak di atas majlis makan perpisahan ini.

Khamis, 22 Oktober 2009

Mala - VIP Site Visit.

Hari ini, Mala DGFF dikunjungi oleh VIP dari Petronas KL. 2 buah Chopper yang membawa deligasi selamat mendarat dlm. keadaan angin yg.agak kuat kerana hari nak hujan.
Penerangan mengenai operasi plant De-Gassing Field Facility disampaikan oleh "mudir kabir"nya - En. Abang Zainal.
Photo kenang-kenangan bersama VIP & kawan-kawan aku di Mala sebelum aku mengakhiri misi aku sebagai PMT inspector di bumi Sudan pada 31 hb. ni.
Preparation sebelum chopper berangkat pulang ke Thar Jath.
Bro... keep your distance. Safety first.

Selasa, 13 Oktober 2009

Sejadah Solat ... Subhanallah !!!

Sebelum ini, kami pernah menyiarkan berita tentang sejadah berdiri di beberapa lokasi termasuk dalam negara kita sendiri. Apakah alamat agaknya?. Kejadian yang selama ini menimbulkan kesangsian tiba-tiba berlaku di sana-sini. Difahamkan, selain daripada apa yang berlaku di Permatang Pauh, Pulau Pinang awal bulan ini, terdapat juga kejadian sejadah berdiri berlaku di Kampung Tok Sangkut, Repek, Pasir Mas Kelantan (foto), pertengahan bulan September lalu.
Semua kejadian ini telah disiarkan dalam media arus perdana. Ramai yang tertanya, apakah makna semua ini. Malah, ada yang mula merasa takut seolah-olah ada satu kejadian besar akan berlaku tidak lama lagi. Ditambah pula dengan kejadian gempa bumi yang melanda nusantara mutakhir ini, hingga mengorbankan ribuan nyawa manusia. Tambah mengejutkan bilamana sebuah kampung di Padang, Sumatera Indonesia benar-benar telah ditelan bumi akibat dibenam oleh tanah setinggi 30 meter (100 kaki) baru-baru ini.

Itu belum termasuk Tsunami yang tiba-tiba melanda selepas peristiwa hitam itu beberapa tahun yang lalu. Semua ini adalah petanda bahawa Allah SWT memberi amaran kepada manusia agar kembali kepadaNya. Bagi mereka yang melihat kejadian demi kejadian ini dengan mata hati, ikhtibar dapat diambil buat bekalan di akhir zaman ini. Namun, bagi manusia yang tidak dapat menerima kebenaran maka mereka akan menganggap itu semua adalah hukum alam. Kejadian sejadah berdiri yang semakin menjadi-jadi sekarang ini juga seolah-olah mahu mengajak kembali umat Islam supaya beriman dan menyembah Allah.

Ramai umat Islam akhir zaman kini sudah lupa padaNya. Mungkin dek kerana terlalu sibuk dengan urusan duniawi dan sebagainya. Maka, masa yang lebih banyak diberikan kepada segala urusan harian, sedangkan masa untuk mengadap Allah kian ditinggalkan malah dianggap enteng oleh sesetengah pihak. Oleh itu marilah kita kembali kepadaNya, kerana petunjuk sudah mula tiba.

Shuhaimi (kiri) bersama beberapa jirannya melihat sejadah miliknya
yang 'berdiri' di Permatang Pauh, Bukit Mertajam

Sebelum ini , kejadian sejadah berdiri hanya melibatkan sehelai sejadah sahaja. Namun, maklumat terbaru yang kami perolehi terdapat satu kejadian lebih menakjubkan berlaku beberapa hari yang lalu iaitu selepas kejadian di Permatang Pauh baru-baru ini. Kami menerima gambar foto kiriman seorang sahabat yang tidak mahu namanya disiarkan. Menurut beliau : "Semalam kat surau tempat saya pun jadi juga sejadah berdiri dan solat, semasa seorang kakitangan nak solat 'asar, dia ternampak tiga helai sejadah berdiri dan seolah2 sedang solat berjemaah. Kawan saya Rosli agak sibuk, jadi dia ke surau agak lewat nak solat asar. Apabila dia ternampak sejadah2 itu sedang berjemaah, dia pun terjerit2 balek kepejabat memanggil kawan2 lain untuk melihat. Bila kawan2 lain datang, seorang kawan sempat mengambil gambar2 sejadah2 tu....! Elok lepas 5 minit gambar2 diambil...sejadah2 itu pun dengan sendirinya terjatuk balek asal....! Pelik kan...! Tak lama nak kiamat ni...!". Lokasi kejadian ini dirahsiakan bagi menggelakkan perkara yang tidak diingini.

Inilah bukti menakjubkan sejadah bersolat jemaah yang diperkatakan

Pengajaran dan ikhtibar yang paling utama dalam kejadian terbaru ini ialah kita harus mengutamakan kewajipan mengadap Illahi daripada urusan lain. Malah, ramai diantara kita hari ini yang sering melewat-lewatkan mengerjakan solat lima waktu dan lebih mementingkan hawa nafsu semata-mata. Lantaran itulah kejadian seperti ini harus dijadikan sebagai satu amaran buat diri kita untuk melakukan perubahan dalam diri.

Oleh itu, bangkitlah dari lamunan mimpi dan buat perubahan dalam diri sebelum mengharapkan perubahan yang lebih besar dari itu. Semoga Allah merahmati kita seadanya dari sebarang malapetaka selepas ini.

Amin !!!.

(Artikel ini adalah petikan drp. laman internet)

Rabu, 23 September 2009

Ahad, 20 September 2009

Aidil Fitri di Sudan.


Takbir raya Sudan version. Video ini dirakamkam pada majlis solat sunat Aidil Fitri di WNPOC Thar Jath base camp, Sudan tahun 2009.

Dalam video ini adalah sebahagian drp. kawan-kawan yg. ditakdirkan tidak dapat beraya bersama keluarga di Malaysia. Sebahagiannya lagi yg. ada disite & belum menghadirkan diri ke upacara ini ketika video ini dirakamkan.

Di Sudan, memang mengamalkan solat sunat hari raya di tempat lapang. Tahun ini, jemaah adalah kurang berbandingkan tahun-tahun yg. lepas kerana ramai drp. Contractor dah demob drp. TJ area.

Kami bersama kawan-kawan Sudanese selepas upacara solat sunat hari raya.

Inilah diantara juadah hari raya yg dibawa dari Malaysia.

Jumaat, 18 September 2009

Isnin, 14 September 2009

Jagung Afrika

Cua tengok jagung ni. Ini bukannya jagung buruk. Tapi memang kala dia mcm. tu. Kawan aku kata, jagung Afrika memang macam tu.

Jagung ni dibeli dekat kampung kat-kat sini ja. Bukannya apa, tengok pokok jagung rasa mengidam nak makan jagung. Tapi hajat tu tak kesampaian pasai jagung ni keras. Jagung ni bukannya tua sgt. tapi memang jenis dia keras.

Aku tanya orang-orang sini, macam mana depa makan jagung ni. Depa kata, depa bakar. Tapi tengok pada gaya tu, hang bakar ka, hang rebuih ka, tak kan empuk punya.

Tak pa lah, tunggu lah sebulan setengah lagi (1 Nov. 09), aku balik cuti, makan jagung rebuih kat pasar malam ka, kat Giant ka, lagi sedap. Kannn ... !!!!

Isnin, 31 Ogos 2009

Umrah Ziarah - Siri ke 2 - Ogos 09.

Alhamdullillah, bersyukur aku kehadrat ALLAH s.w.t. kerana sekali lagi aku telah dipilih oleh ALLAH s.w.t. untuk menjadi tetamu-Nya dan tetamu Rasulullah s.a.w buat kali yg kedua. Dengan menggunakan Emirates Skyward miles redemption sebanyak 76600 point seorang , aku dapat membawa cik puan aku bersama untuk menunaikan ibadah umrah. Dengan kata lain, aku buat umrah ni dengan menggunakan free air ticket.
Wisma Andalusia, di Kg. Pandan, Kuala Lumpur. (Tel: 03-9283 1588) dekat dgn. IKM Kg. Pandan. Ceramah percuma oleh Ustaz Md. Daud Che Ngah c/w nasi lemak setiap pagi hari Ahad

Sebagaimana sebelum ini, aku pergi dgn. Andalusia dgn. charge ground handling (visa, hotel, transportation & makan) sebanyak RM 2600 seorang untuk bilik berdua.

Tuan Hj. Ibrahim - Pengurus Andalusia Travel & Tours Sdn. Bhd.
Gambar Dato' Hj. Md. Daud Bin Che Ngah - Pengurus Eksekutif tak sempat aku nak ajak bergambar sbb. aku nampak beliau sebok sangat.

Paparan kali ini adalah merupakan maklumat baru dan tambahan kepada siri “umrah transit” pada bulan April yg lalu. Ianya aku persembahkan khusus buat peringatan dan kenang-kenangan untuk diriku sendiri. Disamping itu, aku juga berharap ianya akan dapat memberi sedikit maklumat, gambaran dan pengetahuan tentang aktiviti di sepanjang perjalanan package umrah ini terutamanya kepada mereka yg pertama kali atau belum pernah lagi menunaikan ibadah umrah. Semoga paparan yg serba kekurangan ini dapat memberi sedikit manfaat kepada kita bersama, insyaALLAH.
Pemandangan bahagian hadapan Terminal 2, King Abdul Aziz International Airport, Jeddah.

Tepat pukul 6.30 ptg. ,pesawat Emirates yg aku naiki dari KL – Dubai, selamat mendarat di King Abdul Aziz International Airport, Jeddah. Setelah selesai semua urusan passport, aku menunggu ketibaan group jemaah umrah yg tiba dari Malaysia dgn. Pesawat Gulf Air pada pukul 7.30 mlm. Sementara itu, aku sempat menunaikan solat maghrib jamak qasar dgn isyak sekali di surau airport.
Pemandangan Jeddah airport dari bhgn. belakang / runway. Airport terminal 2 ni setingkat je. Kalau airport terminal 1, rupa mcm. itu jugak tapi 2 tingkat. Angkut penumpang dari boarding gate ke flight pakai bas.

Hari ini jemaah Andalusia ada dua group. Satunya tiba dgn. Pesawat Gulf Air manakala group yg satu lagi tiba dgn Saudi Air. Jemaah Saudi Air mendarat di airport terminal 1.Manakala jemaah yg datang selain dgn Saudi Air, akan mendarat diterminal 2 yg lebih dikenali dgn nama Foreign Airline terminal. Jarak antara terminal ini dalam 2 km. Oleh kerana aku menaiki pesawat Emirates yg masuk kategori Foreign Airline, so aku kena la joint group Gulf Air.

Untuk pengetahuan bersama, setelah selesai urusan passport & ambil beg , passport anda akan di collect semula oleh beberapa orang pemuda Arab yg sedia menunggu di arrival hall. Bagi sesiapa yg. Pertama kali & tidak biasa dengan keadaan ini, tentu akan merasa cemas. Base on past experience, ada jemaah yg. Bertekak dgn. Kumpulan pemuda ini kerana tidak mahu menyerahkan passport yg diminta. Anda tidak perlu bimbang. Serahkan saja passport anda kepada mereka, insya-ALLAH, safe & nothing will be happen. Itu adalah sebahagian dari peraturan di Arab Saudi.

Sementara itu, jemaah akan dibawa menaiki bas. Setelah passport anda di Photostat & urusan yg berkaitan selesai, mereka akan menghubungi travel agent / mutawwif kita untuk menyerahkan kembali passport kita. Setelah travel agent / mutawwif menerima kembali kesemua passport jemaah, barulah bas akan bertolak meninggalkan airport.

Bas kami bertolak dari airpot Jeddah ke Madinah pada pukul 9.00 mlm. Lebih kurang 1 ½ jam perjalanan, bas singgah di sebuah restoran yg mcm R&R di satu kawasan yg bernama “Wadi Qudait”. Disini, para jemaah akan dijamu makan malam. Bagi jemaah yg belum menunaikan solat, mereka juga bolehlah menunaikan solat maghrib & isyak jamak qasar disini.
Inilah nasi Arab yg. dihidangkan, share 4 org. Sedap tapi kering. Kalau ada kuah dalca, baru lajak sikit.
Inilah restorant yg. berperanan mcm. RnR di Wadi Qudait tu.
Ruang lepak kat restorant tu. Ada shisha & TV.
Para jemaah tidak perlu memakai pakaian ihram sebagaimana aku dlm edisi umrah transit pada bulan April yg lalu. Ini kerana package kali ini adalah ke Madinah terlebih dahulu. Berbeza dgn. siri Umrah transit aku yg lalu dimana aku perlu mengenakan pakaian ihram dari KLIA lagi kerana package itu pergi ke Makkah dahulu. So, bagi jemaah yg. akan datang untuk mengerjakan umrah, perlulah memastikan kemana mereka akan dibawa terlebih dahulu, samaada ke Makkah dahulu ataupun ke Madinah dahulu. Tetapi, kebanyakkan package, pergi ziarah ke Madinah dahulu.

Alhamdulillah, bas & para jemaah selamat sampai di kota Madinah Al-Munawwarah pada pukul 2.00 pagi. Setelah check-in hotel & ambil beg masing-masing, jemaah akan berehat seketika sementara menunggu masuknya waktu subuh pada pukul 4.23 pagi.
Hotel kat Madinah.
Waktu solat di kota Madinah.
Sukalah aku nak mengingatkan, power outlet di Arab Saudi ni jenis 2 lubang sahaja. So, anda perlulah membawa 3 to 2 pin adaptor spt. diatas. Kalau tidak, h/p anda tak boleh nak charge,melainkan charger tu memang jenis 2 pin jugak. Kat kedai di Madinah & Makkah ni ada jual benda alah ni, tapi sementara nak boleh jumpa tu la yg. masalah problem sikit.
Kita juga boleh membeli sim card Arab utk. buat call ke M'sia dgn. rate yg jauh lebih murah berbandingkan roaming. Biasanya jemaah beli sim Mobily dgn harga 75 Riyal (l/k RM 75). Anda boleh tanyakan pada Mutawwif.

Umrah Ziarah hari pertama - Ahad - 02 Ogos 09.

Setelah kembali dari solat subuh di masjid Nabawi, jemaah akan bersarapan di hotel. Pada pukul 6.30 pagi, semua jemaah berkumpul di lobi hotel untuk acara pertama iaitu ziarah dalaman. Setelah mutawwif memberi penerangan, para jemaah akan dibawa ke masjid Nabawi.Disini, jemaah lelaki & wanita akan berpecah. Jemaah wanita terpaksalah “pandai-pandai” sendiri bawa diri masuk ke masjid Nabawi. Sementara jemaah lelaki akan terus di bimbing oleh mutawwif.
Mutawwif aku kali ini membawa para jemaah lelaki menziarahi perkuburan Baqee terlebih dahulu kerana dah dekat dengan pintu masjid tempat kami berpecah dengan jemaah wanita tadi. Jemaah wanita tidak dibenarkan memasuki kawasan perkuburan.
Perkuburan Baqee yg berlatarbelakangkan masjid Nabawi. Ia adalah perkuburan ahli Madinah sedari zaman Rasullullah s.a.w. lagi. Menurut mutawif aku, apabila mayat seseorang dikebumikan disini, liang lahatnya tidak akan ditimbus sepenuhnya. Sebaliknya ianya hanya akan ditutup dengan papan penutup seperti penutup keranda. Setelah itu barulah ditimbus sepenuhnya. Setelah selang masa beberapa tahun, liang ini akan dibuka semula untuk ditempatkan mayat yg baru dengan mengenepikan tulang belulang mayat yg lama.

Apa yg paling istimewa tentang perkuburan Baqee ini ialah ianya adalah perkuburan yg pertama akan dibangkitkan pada hari kiamat kelak. Sesiapa yg berpeluang dikebumikan disini, bermakna jenazah mereka adalah berjiran dengan Rasulullullah s.a.w., para sahabat, ambiak dan solihin yg lain.

Dari perkuburan Baqee, Mutawif akan membawa para jemaah lelaki masuk ke dalam Masjid Nabawi untuk menziarahi makam Rasulullah s.a.w.dan 2 sahabat baginda iaitu Saidina Abu Bakar As-Siddiq r.a. dan Saidina Umar Ibnu Khattab r.a. Disini, para jemaah akan memberi salam kepada nabi Muhammad s.a.w. berserta dengan salam yg dikirim oleh sanak saudara dan rakan taulan. Inilah gambaran keadaan dihadapan makam Rasulullah s.a.w. Gambar ni blur sikit sbb.... biasa la ... ambek gambar curi-curi ni. Sape-sape nak ambek gambar kat dlm masjid ni, pastikan flash kamera anda di switch off terlebih dahulu. Bukannya apa, takut nanti kena tahan dgn. polis-polis tu, atau kamera anda dirampas, leceh la kan !!!

Sabda nabi s.a.w. : “Barang siapa menziarahi aku setelah mati ku samalah juga seperti mereka menziarahi aku ketika aku masih hidup”.

Sabda nabi s.a.w. : “Barang siapa mengucapkan kepada aku dengan satu salam, maka ALLAH akan mengucapkan kepadanya dengan sepuluh salam”.

Juga sebagaimana yg sering khatib ketika solat Jumaat peringatkan kepada kita dalam khutbahnya yg berbunyi. “ Sesungguhnya ALLAH dan para malaikat-Nya berselawat keatas nabi, maka berselawatlah kamu ke atas nabi”.

Alhamdulillah, aku telah dipilih oleh ALLAH s.w.t. untuk menjadi salah seorang daripada penziarah Rasullullah s.a.w. yg. mana syafaatnya lah yg sangat kita harapkan diakhirat kelak.

Setelah mengucapkan salam kepada Rasullullah, kita dianjurkan pula untuk mengucapkan salam kepada sahabat Rasulullah s.a.w. iaitu Saidina Abu Bakar As-Siddiq r.a. seterusnya Saidina Umar Al-Khattab r.a. yg. dimakamkan bersebelahan dgn. Rasulullah s.a.w.

Setelah itu, jemaah akan berpatah balik ke ruang solat untuk mengerjakan solat sunat tahiyyatul masjid dan solat sunat mutlak. Ketika ini, jemaah di anjurkan sebaik dan sedapat mungkin, cuba berada di kawasan Raudhah. Sabda nabi, “diantara rumah ku dan mimbar ku adalah salah satu drp. Taman-taman syurga”. Inilah sempadan Raudah, iaitu diantara kerpet hijau dan karpet merah. Kawasan Raudhah ialah dari rumah / makam Rasulullah yg. dinding hijau dihujung sana sehinggalah ke penghujung karpet hijau tersebut. Semua karpet didalam masjid Nabawi ini berwarna merah melainkan di Raudhah ini sahaja kerpetnya berwarna hijau.
Inilah mihrab & mimbar nabi yg. terletak didalam kawasan Raudhah.
Bagi jemaah wanita, waktu untuk masuk ke kawasan Raudhah ini adalah terhad iaitu selepas subuh, selepas zohor dan selepas isyak. Pada masa ini, partition akan dipasang drp ruang solat wanita sebagai laluan sehinggalah ke separuh drp. kawasan Raudhah. Walaupun masa yg diberi adalah selepas waktu solat yg tersebut, namun kerja-kerja memasang partition mengambil masa yg agak lama juga. Our jemaah wanita, walaupun menunggu drp lepas solat isyak namun utk dapat masuk ke Raudhah agak lambat juga kerana dibuat turn contohnya jemaah Saudi dahulu, lepas tu jemaah Iran dan seterusnya.

Program ziarah dalaman ini berakhir setakat ini sahaja. Selepas itu, program sendiri-sendiri. Ramai jemaah akan kembali ke hotel untuk beristirehat. Base on past experience, aku syorkan, better kalau anda dapat terus berada di dalam kawasan Raudhah selama mungkin. Ini kerana, pada pagi hari pertama ini sahaja lah, anda berpeluang berada di kawasan Raudhah dgn. keadaan lebih mudah mendapat tempat berbandingkan pada masa-masa yg lain. Peluang ini sukar untuk diperolehi lagi kerana besok paginya, dah program ziarah luar. Manakala lusa paginya, jemaah dah akan bertolak ke Makkah. Dinding hijau itu adalah bahagian belakang rumah / makam Rasulullah s.a.w. Di dlm. masjid Nabawi ini, hanya ruangan kecil ini yg. lantainya tinggi sedikit.
Menurut kata mutawwif aku, pada zaman hayatnya Rasulullah s.a.w., ruang inilah yg. digunakan oleh Rasulullah s.a.w. untuk mengajar dan menyampaikan wahyu (ayat-ayat Al-Quran) yg. diterima oleh baginda s.a.w. kepada para sahabat. Kata mutawwif, para jemaah terutamanya orang yg. berilmu, suka berada di dalam kawasan ini untuk mengambil keberkahan drp. tempat dan peristiwa tersebut. Aku sendiri pun belum berpeluang masuk ke kawasan ini.
Air zam-zam yg. dibawa dari Makkah disediakan & boleh diminum dimana-mana saja didalam masjid. Ambil saja cawan plastik pakai buang yg. disediakan di tong air tersebut. Setelah minum, masukkan saja ke ruang disposal bersebelahan dengannya.

Inilah pemandangan ruang masjid Nabawi dibahagian hadapan atau bahagian masjid yg. asal.
Semua ruang didalam masjid Nabawi adalah ber-air cond.
Manakala 2 gambar diatas, ialah sebahagian drp. ruang solat masjid Nabawi after expansion.
Semua tempat berwudhuk & toilet terletak diluar bangunan masjid & dibawah tanah.
Ini adalah access utk. ke tempat berwudhuk, toilet & parking kereta yg. terletak di level 1 hingga level 3 underground.
Kerja-kerja pemasangan payung besar dihalaman masjid Nabawi.