Adakah kita telah berjaya dalam hidup ??? Apakah ukuran "kejayaan" dalam hidup kita ???

Ukuran kejayaan dalam ISLAM ialah sejauhmanakah kita dapat mentaati perintah-Nya dalam masa yang sama meninggalkan larangan-Nya dan mengamalkan perkara sunnah. Dan ... mengakhiri ucapan dalam hayat kita dengan kalimah "Laa ilaha illallah, Muhammad Rasulullah".

Itulah kejayaan yang sebenarnya. So..., marilah kita sama-sama mencari kejayaan yang sebenarnya itu.

Jumaat, 8 Ogos 2008

Mala Flora.

Berikut adalah sebahagian daripada koleksi photo tumbuh-tumbuhan & bunga-bungaan yang aku rakamkan disekitar lokasi projek Mala Satellite oil field.

Photo-photo ini semua aku rakamkan bukan kerana aku tak de keje nak buat. Sebaliknya, diambil ketika sambil-sambil pegi nak buat keje.
Ehh.. ehhh.. tengok tu, ada lebah la !!!


Firman ALLAH s.w.t di dalam Al-Quran :

Dan Tuhanmu mengilhamkan kepada lebah, "Buatlah sarang digunung-gunung, dipohon-pohon kayu dan ditempat-tempat yang dibikin manusia,

Kemudian, makanlah dari segala macam buah-buahan lalu tempuhlah jalan Tuhanmu yang telah dimudahkan bagimu". Dari perut lebah itu, keluar minuman (madu) yang bermacam-macam warnanya, didalamnya terdapat penawar yang menyembuhkan bagi manusia. Sungguh, pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda kebesaran ALLAH bagi orang yang berfikir. (An-Nahl 68-69)

Dan .... yang lebih penting lagi, aku bukanlah seorang "mat bunga". Tetapi sekadar seorang hamba yang suka dan kagum pada keindahan ciptaan & anugerah ALLAH kepada makhluk-Nya.
So, marilah kita sama-sama melihat, merenung, mengkagumi dan melafazkan kalimah "Maha Suci ALLAH" dan syukur Alhamdulillah.


Tengok !!!! Teratai pun ada. Ini teratai putih. Yang kala purple pun ada, tapi aku belum jumpa lagi. Nanti bila jumpa,aku up date kan.

Ni .... bunga apa plak ni ???????
Laaaaa...... bunga dekat cadar tilam aku daa !!!!


OK lah, mari kita tengok pokok-pokok plak.

Pokok apa ni? Ntah, aku pun tak tau. Aku rasa pokok ni menarik, aku ambek le gambo die..

Anyhow, keindahan alam semesta ini hanya dapat dikuasai dan dinikmati oleh orang yang berilmu dan beramal. Oleh itu, tuntutlah ilmu banyak-banyak dan amalkanlah !!!

Tiada ulasan: